« Tagasi

Jäneda sügislaadal otsitakse Põhja-Eesti esindusjooki

 
Juba sel laupäeval ehk 8. septembril on Jänedal võimalik laadalistel tutvuda Põhja-Eesti kohaliku toidu turualaga, osaleda Magasimaa talu töötoas, õppida valmistama õnge ja ürditeed. Pealaval kuulutatakse välja ka Põhja-Eesti esindusjook 2018. 
 
2013. aastast tegutsev Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustik on suve lõpus esmakordselt valimas piirkonna esindusjooki. Põhja-Eesti parima joogi konkursile oodati  osalema nii tootjaid, hobitegijaid, kodupruulijad kui -veinitegijad. Võitjad ja auhinnasaajad valib žürii tootjate ning kodutegijate arvestuses. Et võitja nimi saaks laupäeva pärastlõunal kell 14 välja hõigatud, selle nimel näevad vaeva ja panevad proovile oma maitsmis- ja haistmismeele Eesti Maitsete esindaja Aivar Hanson, sommeljee, marjaveini kogenud hindaja Igor Sööt, Sagadi mõisa peakokk  Maren Rits, õllesommeljee  Juks Ojaperv, toidutehnoloog  Rain Kuldjärv, Tapa vallavanem Alari Kirt ning näitleja ja kogemusega siidrimeister Anne Reemann. Žürii esimees on Heiki Vuntus.
Sellal kui auväärne žürii esindusjooki valib, tasub sügislaadale tulijatel sisse astuda Musta Täku talli mõisapoolsesse otsa üles pandud suurde telki, kus kogu laadapäeva jooksul näitab Lääne-Virumaalt Tepelvälja külast Magasimaa talu pererahvas, kuidas valmistada õnge, keeta maitsvat ürditeed või kuidas valmistatakse kohvi rannakülas.  Töötuba Põhja-Eesti kohaliku toidu telgis on tasuta ja algab kell 10 õnge valmistamisega. 
Muudki huvitavat on toimumas. Näiteks võtab Kaarli talu Ärina külast Väike-Maarja vallast  kaasa väikese veski ja huvilised saavad jahvatada oma jahusegusid Kaarli telgis.
Kartuli ja selle väärindamise viise tutvustab  Järva vallast Rebase talu, kartulit küpsetab Vaksali trahter oma meeskonnaga. Pakutakse praekartulit, mulgiputru, kartulisektoreid seente ja külmpressitud õliga. Rebase talu perenaine  Piia Tiigemäe näitab Jänedal ka oma koduaias kasvavaid õunasorte. 
Kui sügisannid autosse  viidud, tasub istet võtta välilava ees ja kuulata Anne Adamsit, akustilist duot Sass ja Nadja ning vaadata tantsugruppi Alimat. Õhtul tantsitab Musta Täku tallis laadalisi ansambel Apelsin.
 
Jäneda kutsub sügislaadale juba 12. korda ning suvelõpu suurüritus on külalisi rõõmustanud suure valikuga kõigest värskest ja värvilisest, mida pakub sügisene aed. Peipsiääre „tungraud" – sibulad ja küüslaugu aroomi levitavad palmikud on vaid üks osa populaarsetest ja küsituimatest kaupadest. Suitsuliha mitmel erineval moel, lisaks vutid ja kala on vaid osa kohustuslikest ostudest, mida koju kaasa viiakse.
 
Teave
 
Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustiku idee on toetada väikeettevõtjate koostööd, eristuda turul kvaliteeti toetava ühismärgisega ning aidata kaasa piirkonna maine kujundamisele läbi kohaliku toidu väärtustamise. 
Võrgustiku tegevusi toetab Euroopa Liidu maamajanduse mitmekesistamise ja maaelu arendamise projektitoetuste programm LEADER.
 
33-liikmeline võrgustik koondab Põhja-Eesti tootjaid ja toitlustajaid Kuusalust Kundani ja Lahemaast Rakkeni. 
 
Toiduvõrgustiku toodetega riiulid leiab Väike-Maarja taluturult, Jäneda käsitöökeskusest ja Kolga mõisast. 
Juulist avati Põhja-Eesti kohaliku toidu müügilett ka Viinistu kunstimuuseumis.
Allikas: toidutare.ee
 
Lisateave
Enno Must
Jäneda Mõis OÜ
tegevdirektor
+372 38 49 750
+372 50 54 495