Retsepte

Sellest rubriigist leiad häid äraproovituid vorstiretsepte, mida võid kohe kodus järele teha.
Rohkem vorstiretsepte leiad: http://www.kokaraamat.ee/index.php?cat=46
 
Tavalised vorstid:
  • 880 g seahakkliha
  • 200 g mugulsibulat
  • 3 suuremat küüslauguküünt
  • 170 g suitsupekki
  • 1,5 tl meresoola (ilma kuhjata)
  • 1 tl suhkrut
  • 2 tl paprikapulbri, cayennepipra ja/või muu mahedama maitseaine segu (ilma kuhjata)
  • 2 dl puljongit (näit. Maggi Kostilja)
  • 2 tl vedelat suitsu ehk vedelat suitsumaitseainet
  • 3 m seasoolt
 
Puhasta sibul ja küüslauk ning lõika suuremateks tükkideks. Lase sibula ja küüslaugu tükid käsimikseris või köögikombainis ühtlaseks pudruks. Haki suitsupekk kuubikuteks ja pane koos hakkliha, sibula-küüslaugupudru ning maitseainetega köögikombaini. Lisa ka puljong. Lase kõik korralikult segamini ja tõsta umbes 1 tunniks jahedasse, et maitsed saaksid seguneda. Sega kõik koostisained veelkord hoolialt läbi. Maitse proovimiseks võid soovi korral pannil küpsetada väikese proovikäki. Seejärel on sul veel võimalus maitseid korrigeerida. 
 
Võta vahend millega hakkad sooli täitma (vorstiotsikuga hakklihamasin, kondiitriprits või lehter ja pulk). Soole pealetõmbamise kergendamiseks, määri toru ots veidikese õliga. Tõmba sool torule peale ja seo tugevalt selle lõpp jämedama puuvillase niidiga kinni.
 
Täida sooled ühtlaselt ja väldi õhumullide tekkimist. Ära täida sooli liiga tihkelt. Täidetud sool silu käega ühlaseks ja aja tekkinud õhumullid välja. Soole lõpp seo kinni. Vali sobiv pikkus vorstidele ja keera vajalikest kohtadest keerud soolele peale. Igat järgmist juppi keera samas suunas, et vältida vorstide lahtikeerdumist.
 
Võta sellise suurusega pott, et vorstid saavad vabalt vees olla. Kuumuta vesi 80° C või nii, et keemismulle veel põhjast ei tõuse aga vee pind kergelt väreleb. Lisa veidi soola ja/või teisi maitseaineid ning kuumuta vorste umbes 20 minutit. Kontrolli tikuga. Peale kuumutamist tõsta vorstid kohe jääkülma vette, et need kiiresti maha jahtuksid (vesi võib olla ka koos jäätükkidega). Vorstid säilivad vähemalt paar päeva külmutuskapis. Enne serveerimist küpseta vorste ahjus või grillil.
 
Kartulivorstid
  • 500 g kartuleid
  • 150 g hakkliha või läbikasvanud sealiha või suitsupeekonit
  • 60 g mugulsibulat
  • musta jahvatatud pipart (soovi korral ka teisi maitseaineid)
  • soola
  • u. 2 m seasoolt
 
Koori ja tükelda toores kartul väiksemateks kuubikuteks. Loputa tärklisest. Haki sibul hästi peeneks ja lõika liha väiksemateks kuubikuteks. Liha ja sibul prae kergelt läbi, lisa maitseained ja sega tükeldatud kartulitega. Täida puhastatud ja pestud soolikad täidisega ja keera juppideks. Kuumuta (80°C) soola ja tilliga maitsestatud vees vorstikesi 10-15 minutit või kuni kartul on poolpehme. Küpseta vorstikesi madalamal temperatuuril grillis või ahjus 220°C juures kuni need muutuvad kuldpruuniks. Serveeri kuumalt koos oma maitsele sobiva salatiga.
 
Kartuli-lihavorstid
  • 0,5 kg jahuseid kartuleid ehk pudrukartuleid
  • 2 sl sulatatud võid (mitte margariini)
  • 0,5 kg segahakkliha
  • 1 sl meresoola
  • 2 suuremat sibulat
  • 3-4 dl kuubikust lihapuljongit
  • 1 sl purustatud vürtspipart ehk pimenti
  • 4-5 m seasoolt
 
Keeda kooritud ja tükeldatud kartuleid 5 minutit. Lõika veidi jahtunud kartulid pisikesteks kuubikuteks ja vala peale sulavõi. Lõika sibulad võimalikult peeneks või purusta mikseris massiks. Sega kõik ained kokku ja lisa nii palju lihapuljongit, et segu muutuks kergesti töödeldavaks. Täida sooled võrdlemisi lõdvalt. „Keeda" vorste 80° C juures umbes 30 minutit. Pruunista vorstid pannil kuumas õlis. Serveeri ainult salatiga.
 
Bratwurst
  • 800 g rasvasemat segahakkliha
  • 1,5 dl 35% rõõska koort
  • 1 tl meresoola
  • 1 tl jahvatatud valget pipart
  • 0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit
  • 0,25 tl jahvatatud koriandrit
  • 1 suurem purustatud küüslauguküüs
  • 2 m seasoolt
 
Sõtku või mikserda hakkliha ja teised komponendid põhjalikult segamini. Lase segul paar tundi külmas maitsestuda. Täida meetripikkused soolejupid seguga, jaga vindi pealekeeramise ja puuvillase niidiga 20 cm pikkusteks juppideks. Kuumuta vorste 80° C juures puljongis umbes 12 minutit. Küpseta ahjus või prae pannil, kuni hambatikuga torgatud avast voolav vedelik on täiesti läbipaistev. Serveeri ahju, free või keedukartuli ja salatiga.
 
Chorizo
  • 1 kg rasvast seahakkliha
  • 3 munakollast
  • 2 sl 5% äädikat
  • 3 peenestatud küüslauguküünt
  • 1,5 sl paprikapulbrit
  • 1,5 tl soola
  • 1 tl Cayenne`i pipart
  • 1 tl jahvatatud musta pipart
  • 3 m seasoolt
 
Sega kõik ained kokku ja töötle ühtlaseks massiks ning lase paar tundi külmas maitsestuda. Jaga täidetud sooled umbes 8 cm pikkusteks juppideks. Lao vorstid ühe kihina ja väikeste vahedega suurde, rasvaga määritud vormi. Aseta see teise, suuremasse ahjuvormi või äärega ahjuplaadile. Täida välimine vorm poolest saadik keeva veega. Ahjuplaadi kasutamisel kalla sellele vett paari sentimeetri jagu. Küpseta vorste 225° C ahju keskosas umbes 15 minutit, keera seejärel teine külg ja küpseta veel 10 minutit.
 
Verivorst tangudega
  • 4-4,5 kl tangu või kruupe
  • 2 l vett
  • 400 g pekki või neerurasva
  • soola
  • 1-2 sibulat
  • 100 g rasva
  • ¼ tl jahvatatud pipart
  • ½ tl vürtsi
  • ½ tl majoraani (vorstirohtu)
  • ½-¾ l verd
  • 400-500 g seasooli
 
Pese tangud või kruubid sooja veega puhtaks ja pane soolaga maitsestatud vette keema. Lisa kakuubikuteks lõigatud pekk. Puhasta sibulad, haki peeneks ja prae rasvas läbi. Poolpehmeks keenud puder jahuta, lisa maitseained, sibul ja kurnatud veri. Sega hästi läbi. Täida seguga pehmelt soolikad, seo kinni ning pane vürtside ja soolaga maitsestatud sooja vette. "Keeda" madalal kuumusel küpseks, nii et nõelaga torkamisel verd välja ei valguks (ära torgi kõikivorste).
Jahuta vorstid kiiresti, pannes need veidi ajaks jääkülma vette. Enne serveerimist prae rasvas pruuniks.
 
Tanguvorstid
  • 5 kl tangu või kruupe (1 kl = 200 ml)
  • 2-3 l vett
  • 500 g pekki või läbikasvanud sealiha (küljeliha)
  • 2-3 suuremat sibulat
  • 2¼ tl jahvatatud pipart
  • ½ tl vürtsi
  • ½ tl majoraani (vorstirohtu) ja tüümiani
  • 100 g rasva
  • 1 tl suhkrut
  • 400-500 g seasooli
  • Keeduvee jaoks soola ja vürtse
 
Pese tangud või kruubid sooja veega puhtaks ja pane soolaga maitsestatud vette keema. Tükelda pekk või läbikasvanud sealiha väikesteks kuubikuteks ja prae kergelt koos sibulaga läbi ning lisa kruupidele. Poolpehmeks keenud puder jahuta, lisa maitseained ja sega hästi läbi. Maitse. Täida seguga pehmelt soolikad, seo kinni ning pane vürtside ja soolaga maitsestatud sooja vette. "Keeda" väga tasasel kuumusel küpseks. Jahuta vorstid. Enne serveerimist prae rasvas pruuniks.
 
Hüva nõu: Kui vorstid enne praadimist sooja vette kasta, siis ei lõhke need nii kergesti.
 
NB! Kui Sul on oma vorstiretsept, mida soovid siin teistega jagada, siis palun saada aadressil: indrek.jurtsenko@tapa.ee.